016

016
Servicio telefónico de información y asesoramiento jurídico en materia de violencia de género.

11 feb 2018

SENDERISME PER TALES

El municipi de Tales es troba enclavat en la comarca valenciana de la Plana Baixa, dins de la Mancomunitat Espadà-Millars. Es troba a la vora del riu Sec o Veo a la vall que formen els últims contraforts del Parc Natural de la Serra d'Espadà, que defineixen l'Espí (672 m) i el Montí (612 m) de sud a nord per l'est de la població, i el Tossal (469 m) en direcció nord-est al nord del riu i de la població. El nucli urbà es troba a una alçada de 242 m. L'altitud mitjana del terme és de 300 m, el relleu és suau i els pendents oscil·len entre el 5% i el 15%.

Hui, 11 de febrer, hem anat a Tales on Virginia ens ha fet de guia. Hem fet un recorregut planet pels voltants del poble, arribant al paratge de  l'assut i hem continuat camí a Artesa, recorreguent sendes entre garrofers, pins i sureres. Hem esmorzat a la font de Xiclà i continuant per sendes entre vegetació mediterrània.

Ja a l'entrada del poble, hem visitat el paratge que así anomenen el Campament. És l'últim tram del riu Veo abans d'ajuntar-se amb el barranc de Castro i donar lloc al riu Sec, es troba en la vall del riu entre la partida del “Clot” i “d'Entrerius” format un paisatge on la roca calcària ha estat excavada per l'aigua formant formes serpentejants, clotxes i diversos salts, el més famós dels quals és “l'Engolidor” d'aproximadament 2 metres d'alçada. El paisatge està força modificat pels humans que han introduït vegetació de jardineria el que fa que sovint estiga ple de flors i plantes ornamentals. Des d'un assut xicoteta el riu passa a una bassa natural on els banyistes naden i prenen el Sol. Posteriorment l'aigua, sempre clara, es perd entre els salts i les escletxes de la roca. En la rodalia també hi ha una cova molt gran encara que poc profunda on es practica l'escalada.
 
Després d'uns 13 km hem recorregut el poble: el llavador, l'ajuntament antic, els seus carrers estrets , la plaça de l'església, el portalet, el monument als dolçainers i la font de la perera.

El dinar al restaurant Antiquari ha estat agradable amb bona companyia, encara que un poc sorollós.





No hay comentarios:

Publicar un comentario