016

016
Servicio telefónico de información y asesoramiento jurídico en materia de violencia de género.

2 oct 2017

UN CAP DE SETMANA PER TERRES DE TEROL

Com els darrers anys, l'associació DONES CLARA CAMPOAMOR, hem organitzat un cap de setmana de senderisme i cultural. Enguany ha estat Pilar l'encarregada  de triar els llocs que anàvem a conèixer.
El dissabte, dia 30 de setembre, a les 7 del matí i amb molta il·lusió, vam emprendre el camí cap a Albalate del Arzobispo. A mitjan camí férem una paradeta per esmorzar i prendre forces per començar la ruta de "los estrechos del río Martín" 
 
Aquest és un riu afluent de l'Ebre pel marge dret entre les províncies de Terol i Saragossa. El recorregut pel costat del riu era una ruta d'uns 9 km, amb trams més fàcils i alguns amb escales i passamans amb cables on poder agafar-se, no presentava cap dificultat. Al llarg de la ruta vam poder vore diversos abrics amb pintures rupestres, los Chaparros. El temps ens va acompanyar, no feia massa sol i, encara que estava núvol, no va ploure.

Acabada la ruta, ens retrobem tots i anem a Albalate del Arzobispo, poble ubicat dintre de la ruta del tambor. Allí teníem l'alberg on estaven esperant-nos. Situades a les habitacions i després de refrescar-nos un poc, acudim a la plaça de l'Ajuntament on una guía local ens farà un recorregut molt interessant pel poble: el palau fortalesa del arquebisbe, la història del poble, els carrers i capelletes dedicades a diversos sants , l'església...  
Per sopar tenim una reserva al restaurant Avenida on fem un àpat excel·lent ben regat. Descansem d'un dia molt llarg.

El diumenge, 1 d'octubre, ens espera una visita a Belchite. Aquest és un poble famós pels fets ocorreguts en ell durant la guerra civil espanyola. La batalla de Belchite tingué lloc entre el 24 d'agost i el 6 de setembre de 1937 en el marc de l'ofensiva de l'exèrcit republicà sobre Saragossa. El resultat de la batalla deixarà la major part de la població convertida en ruïnes. Sis mesos més tard , en 1938 , seran les tropes sublevades les que tornaran a Belchite ocasionant danys irreparables als edificis. Franco promet, en una visita, reconstruir el poble, però posteriorment decideix construi-ne un de nou amb el treball dels presoners republicans, utilitzant l'arquitectura de regions devastades. Escoltant la guia que ens va explicar els tristos fets ocorreguts en aquells espais durant la guerra civil, tots ens vam emocionar.  

Seguim camí cap a Fuendetodos, pàtria de GOYA. Primer dinem al restaurant El Casino i després visitem els gravats de Goya de la sèrie de "Tauromaquia" i "Disparates". Seguim visitant la casa natal de Goya i una exposició de joves artistes. 

Un viatge per a recordar, com tots els que hem fet de cap de setmana. A més d'aprendre la història i la cultura, conèixer nous paisatges i degustar la gastronomia d'altres indrets, hi ha la convivència entre tots i totes les que participem d'aquestes estades de cap de setmana.

Ja hem quedat que el proper any, Pilar ha de continuar buscant altres indrets de terres aragoneses.















No hay comentarios:

Publicar un comentario